Et sommerparadis ved Oslofjorden
Barnevennlig sandstrand, parkområde, kro og sandvolleyball. Idylliske Freyborg byr på det meste.

Freyborg ligger på Storsand, ved Oslofjorden mellom Sætre og Filtvet – rundt fem mål med parkområde og badestrand. Den lune lagunen er bølgefri og byr på trygg bading for de minste.
Fra feriekoloni til friområde
Tidligere tilhørte Freyborg Oslo Domkirke, som hadde feriekoloni for barn her fram til rundt 1980.
– Det var en flott eiendom. Vi ungene som var fastboende, fikk aldri komme innenfor gjerdet. Da ble vi jaget av vaktmesteren. Freyborg var forbeholdt byungene om sommeren, forteller Storsand-beboer Thor Severin Haug.
I fordums ferietider la «Pappabåten» til ved brygga på Freyborg.
– Den gang gikk båten fra Honnørbrygga i Oslo og helt til Holmestrand via Rødtangen i Hurum. MS Juno og St. Hallvard var to av båtene som brakte arbeidende fedre ut til sommerparadiset for helgen, erindrer Thor.
Feriehjemmet til domkirkebarna er i dag revet. Da feriekolonien ble nedlagt, kjøpte Oslofjorden Friluftsråd og Hurum kommune området og gjorde det om til friareal for allmennheten. Storsand Vel har påtatt seg å holde orden på Freyborg, de plukker stein og rekved og holder benker og annet utstyr i orden. Freyborgstua har ansvaret for toalettene, mens Hurum kommune sørger for å klippe plenen.
Freyborg er lett tilgjengelig både med bil, buss og båt. Her er det godt med parkering, bussen stopper rett ved, og det er mulig å fortøye båten.
I fjor sommer monterte Hurum Handikaplag baderampe ned i sjøen. Sandvolleyballbanen sto også ferdig i fjor og ble bygget på dugnad av Storsand Vel med midler fra Norsk Tipping.
Toalettene på Freyborg er åpne for alle hele døgnet.
Sankthansaften
Fastboende og turister samles hver sommer til tradisjonsrik sankthansfeiring på Freyborg, og er været bra, er stranda stappfull av store og små gjester midtsommerkvelden. Storsand Vel har arrangert St. Hansfeiring på Freyborg i en årrekke, med sankthansbål, aktiviteter for barna og god stemning.
Freyborgstua
På Freyborgstua ønsker Li-Ming Ma badegjester og andre besøkende velkommen til et måltid riktig så smakfull mat. På kroa rett på stranda serverer han kinamat, pizza og tradisjonelle norske retter, øl og vin.
Li-Ming og broren Yun-Fei tok over Freyborgstua etter foreldrene i 2000. Kroa er populær og har mange stamgjester – fastboende og hyttefolk fra hele Hurum kommer hit for å spise, eller for å kjøpe med seg mat hjem.
På en fin sommerdag kan det være 5-600 gjester innom kroa, både turister og fastboende.
– Mange vil ha is og brus, noen kjøper middag, og noen tar en kald øl, sier Li-Ming Ma.
Freyborgstua har uteservering om sommeren.