Ri med Norges beste på Sem gård
På Sem gård kan du oppleve sommeren fra hesteryggen – enten du er fastboende huring eller sommergjest. Her dreier nemlig det meste seg om hest.
Det arrangeres en-dags rideleir på Sem gård på Klokkarstua fem dager i uka om sommeren, og hesteryggen passer for barn fra seks år. Det arrangeres også vinterleir og påskeleir på Sem gård.
Du kan delta på rideleir så mange dager du selv ønsker. Vanligst er det å være med tre til fem dager i løpet av en uke. Dagen består av to økter med ridning og med lunsj imellom. Du lærer om hestehold og ulike grener innen ridning – som sprang og dressur.
Sove gjør deltakerne hjemme, eller på hytta.
For det meste er det barn og unge som kommer på rideleir. Hva deltakerne kan om hest og ridning når de kommer, varierer, så de deles inn i grupper etter ferdighetene. Noen er livredde for hest, andre elsker å være i stallen fra første stund.
– Noen små synes egentlig det er veldig skummelt når de kommer. Men så opplever vi at det hele blir gøy, og de vil komme tilbake, sier Christina Ødeskaug på Sem gård.
Sem gård drives av familien Ødeskaug.
Mounted Games
På Sem gård holder også Hurum Rideklubb til. Rideklubben ble opprettet i 1986 og har konkurranseaktive ryttere i flere grener. Spesielt i Mounted Games har Hurum Rideklubb utmerket seg ved å ta samtlige NM-titler 2013.
Mounted Games er en ridekonkurranse med preg av lek, der deltagerne jobber på lag. Konkurransen er lagt opp som en stafett der ulike oppgaver skal løses fra hesteryggen. De rir slalåm og plukker opp gjenstander. Tempoet er høyt og utfordringene mange.
– Dette er morsomt å drive med, det skaper god lagånd. Vi har søkelys på samspillet rytterne imellom og har det morsomt mens vi rir, sier Christina Ødeskaug.
For deltakerne på rideleir på Sem gård betyr dette at de får lære av noen av landets beste instruktører. Christina Ødeskaug mener dette er et ganske unikt tilbud.

Les mer om Sem gård på http://semgaardihurum.no/hestene-v-re.html

Undersak:
Jobb deg til hest
Hurum har et aktivt ridemiljø som stadig vokser. På noen gårder kan du kose deg på hesteryggen i ferien mot å hjelpe til i stallen.
Bjerke gård tilbyr ridetimer for alle som ønsker å lære mer. Det er også mulig å leie en hest, og de som er kjent i miljøet, får gjerne betale mot å hjelpe til i stallen. Det kan være alt fra å male høy, pusse utstyr, fylle på vann og møkke paddocker.
Kristin Dalen Bjerke driver Bjerke gård og er dessuten leder av Hurum Rideklubb. Hun forteller om lite snobberi ridemiljøet i Hurum, og om godt fellesskap.
– Folk som kommer til oss på stevner, sier at det er spesielt hyggelig å komme hit, fasstslår hun.

Du kan besøke Hurum Rideklubb på Facebook: https://www.facebook.com/groups/172236672834961/

Fakta:
Mounted Games
– Startet som en konkurranseform for barn
– Ble oppfunnet på ønske fra prins Phillip på 50-tallet
– Kom til Norge i 1999
– 4-5 ryttere på hvert lag.
– Høy fart og høy presisjon.