– et eldorado for badegjester og fastboende

Få steder kan by på flere badestrender i nærheten av sentrum enn Tofte.
Samtidig har denne perlen av et tettsted både butikker, uteliv, folkeliv.
Av Per D. Zaring

Med sine rundt 3 000 innbyggere er Tofte det nest største tettstedet i kommunen. Sentrum strekker seg langs fylkesvei 281 på sørøstsiden av Hurumlandet. Rett utenfor ligger de idylliske Tofteholmene som er svært populære blant båtfolk.

Hvit sand og svaberg i sentrum
Stranda nærmest Tofte sentrum er Skjæra – en liten sandstrand, mest klipper og gangavstand til alt hva Tofte har å by på. Skjæra fikk sommeren 2013 hvit skjellsand fra Vestlandet, og på en varm sommerdag kan du lett glemme at du ikke befinner deg i Stillehavets palmesus. For å komme til Skjæra, følger du Skjæraveien ned fra bensinstasjonen. Parkering i sentrum og bussholdeplass i nærheten.

Apotekerstranda ligger nedenfor hovedveien ved Breiangen – barnevennlig sandstrand og svaberg i skjønn forening. Apotekerstranda har universell utforming med sjørampe for rullestolbrukere og lekeplass for de yngste. Parkering rett ved.
Bakkestranda finner du i sørenden av Tofte – med sandstrand, klipper og en flott plen. Parkering ved Sagene båthavn.
Litt utenfor selve Tofte sentrum ligger den barnevennlige Preisserstranda, med sandstrand og klipper. For å komme til denne strandperlen tar du av hovedveien i Sagenedalen og inn Marmorveien. Her er det gode parkeringsmuligheter på den gruslagt Djervbanen. Følg skogstien hundre meter ned til stranda.

Tofte blomstrer
Tofte vokste fram som tettsted rundt og mellom papirfabrikken og cellulosefabrikken rundt 1900. Hurum Paper Mill ble nedlagt i 2008, og i august 2013 la Södra Cell Tofte også ned driften av cellulosefabrikken. Dermed var 115 års industrihistorie på Tofte over.
Med cellulosefabrikkens nedleggelse forsvant også den karakteristiske lukten som mange besøkende reagerte på, men som ikke sjenerte de fastboende nevneverdig.
De mest pessimistiske spådde at Tofte ville bli en «spøkelsesby». De tok feil. Næringslivet og folkelivet blomstrer som aldri før – faktisk har tilbudene økt de siste årene.
Tofte har gjesteplasser for båtfolket, og mange kommer sjøveien. Men det er ikke bare de sjøfarende som trives her. Tofte er nemlig mer enn sjø og strender. Du kan slentre gatelangs eller slå deg ned på en utekafé og studere folkelivet. Eller du kan vandre på en skogsti og hører på fuglekvitteret. Mulighetene er mange.
Tofte har flere kafeer med uteservering. Hurummarka ligger så og si rett over gata.
Om du følger skogsbilveien (Sundbyveien) mellom Tofte og Filtvet fra Rødsjordet/Ulvekula til Mølla på Klokkarstua går det mange skogstier innover i marka. Like ved bilveien kan du raste ved Røskestadvannet, og er det søndag, er det store muligheter for kaffe og vafler på Rødbysetra.